Το εμπόδιο της αρνητικής γνωμοδότησης της Περιφέρειας της Κρήτης για τη χωροθέτηση του Σταθμού Μετατροπής στη Δαμάστα του δήμου Μαλεβιζίου του Ηρακλείου επιδιώκει να ξεπεράσει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας προκειμένου να εκδώσει την ΑΕΠΟ (άδεια περιβαλλοντικών όρων) για το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης.
Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν αποκλείεται εντός της εβδομάδας να υπάρξουν και συναντήσεις της ηγεσίας του υπουργείου καθώς και της ΡΑΕ με εκπροσώπους της Περιφέρειας, προκειμένου να συζητηθούν ενδεχόμενες εναλλακτικές λύσεις ή και ικανοποίηση αιτημάτων του δήμου για αντισταθμιστικά οφέλη.
Πάντως, ο ΑΔΜΗΕ εμφανίζεται έτοιμος να υπογράψει τις συμβάσεις με τις αναδόχους εταιρίες Prysmian, Nexans και Ελληνικά Καλώδια – ΝΚΤ, όπως προέκυψαν από το διαγωνισμό για τα καλώδια, αλλά για να γίνει κάτι τέτοιο, σύμφωνα με το ελεγκτικό συνέδριο, πρέπει πρώτα να εκδοθεί η ΑΕΠΟ. Το κείμενο της απόφαση έγκρισης περιβαλλοντικών όρων βρίσκεται στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και προφανώς για να υπογραφεί πρέπει να λυθεί το θέμα με τις αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας.
Υπενθυμίζεται ότι το Περιφερειακό Συμβούλιο που γνωμοδότησε αρνητικά προβάλλει ως αίτημα «τη διατήρηση του φυσικού και πολιτισμικού τοπίου της περιοχής και την αποφυγή δράσεων και υποδομών που το υποβαθμίζουν και αδυνατίζουν το γεωτουριστικό προϊόν».
Σε ότι αφορά την άλλη μεγάλη εργολαβία του project, τους δύο Σταθμούς Μετατροπής και τον έναν υποσταθμό, ο διαγωνισμός βρίσκεται στη φάση της αξιολόγησης των τεχνικών προσφορών από τη θυγατρική του ΑΔΜΗΕ «Αριάδνη». Υπενθυμίζεται ότι στο διαγωνισμό αυτό έχουν υποβάλλει προσφορές οι ενώσεις εταιριών ΤΕΡΝΑ – SIEMENS και Mytilineos – General Electric – Nari. Η «Αριάδνη» έχει κάνει γνωστό ότι στις αρχές του έτους θα είναι σε θέση να προχωρήσει και στην επόμενη φάση του διαγωνισμού, στην εξέταση των οικονομικών προσφορών.
Σε κάθε περίπτωση είναι σαφές ότι οι όποιες καθυστερήσεις (όπως η εκκρεμότητα της έκδοσης ΑΕΠΟ) δημιουργούν προβληματισμό ως προς την επίτευξη του χρονοδιαγράμματος για την ολοκλήρωση της διπλής ηλεκτρικής διασύνδεσης το 2023.